ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΕ | Συνεχής βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου
18417
post-template-default,single,single-post,postid-18417,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

18 Mar Συνεχής βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου

Η εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Α.Ε. (πρώην “ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ”) δραστηριοποιείται στο χώρο της ξηρής σταφίδας από το 2002. Για πρώτη φορά, τον Φεβρουάριο του 2015 αναγνωρίστηκε ως Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς η οποία αποτελείτο από 157 ελαιοπαραγωγούς προερχόμενοι από τις περιοχές του Ξυλόκαστρου, του Κιάτου, της Κορίνθου, της Νεμέας και του Άργους με 4.381 στρέμματα καλλιέργειας. Τον Ιανουάριο του 2018 αναγνωρίστηκε εκ νέου ως Οργάνωση Παραγωγών Ελαιολάδου με την υπ’ αριθ. 8712/1660/10.1.18 απόφασης της ΔΑΟΚ Κορινθίας αριθμώντας 196 μέλη με ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής 294.327,53 €.

Πρωταρχικός στόχος της Ο.Π. ΣΥΝΕ.ΠΑ. Α.Ε. είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου από τους παραγωγούς μέλη της. Τα μέλη της Οργάνωσης, ήδη εφαρμόζουν καλές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη διαχείριση του ελαιοκάρπου πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελαιοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη συμμετοχή της Ο.Π. σε προηγούμενο Π.Ε. κατά την περίοδο Απρίλιος 2015-Μάρτιος 2018 (Καν. (ΕΕ) 611/14 και 615/14 της Επιτροπής), η Ο.Π. επιθυμεί τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Εργασίας για την τριετία Απρίλιος 2018-Μάρτιος 2021 (Καν. (ΕΕ) 611/14 και 615/14 της Επιτροπής όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν). Με τη συμμετοχής της Ο.Π. στο Π.Ε, η Ο.Π. θα επιδιώξει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελαιοκαλλιέργειας, την ενδυνάμωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παρογόμενου ελαιολάδου καθώς και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και καινοτομιών στις μεθόδους παραγωγής. Τελικός σκοπός είναι η δημιουργία ανώτερου τελικού προϊόντος με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο χώρο της αγοράς.

Προϊόντα & Δραστηριότητες της Ο.Ε.Φ.

Τα 196 μέλη της Ο.Π. της Ο.Ε.Φ. ΣΥΝΕ.ΠΑ. ΑΕ είναι παραγωγοί ελαιολάδου οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές του Ξυλόκαστρου, του Κιάτου, της Κορίνθου, της Νεμέας, του Άργους και της Ηλείας. Το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου ελαιολάδου των εν λόγω παραγωγών προκύπτει κυρίως από την καλλιέργεια των ποικιλιών Κορωνέικη, Κοθρέικη και Πατρινή και έως τώρα, διακινείται και διατίθεται στην αγορά από τους ίδιους παραγωγούς μέλη της Ο.Ε.Φ.

Η ΟΕΦ μέσω της εφαρμογής των δράσεων του Προγράμματος Εργασίας περιόδου 2015-2018 καθώς και της υποβολής του παρόντος Προγράμματος δραστηριοτήτων στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση των συνθηκών συγκέντρωσης και αποθήκευσης του ελαιολάδου για την οργανωμένη διακίνησή του προς όφελος των παραγωγών μελών της. Η ΟΕΦ σκοπεύει να εκπληρώσει αυτό το στόχο μέσω της συνεργασίας που διατηρεί με τυποποιητήριο το οποίο λειτουργεί με το διακριτικό τίτλο “Pure Products Theofil Single Member P.C.” στην περιοχή Φοναΐτικα του Πύργου Ηλείας. Ο χώρος αυτός θα διατεθεί και θα αξιοποιηθεί για τη συλλογική συγκέντρωση, εμφιάλωση και διακίνηση του παραγόμενου ελαιολάδου ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών μελών της.

Τη στιγμή που ο αγροτικός τομέας βιώνει όλες τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ο παραγωγός βλέπει συνεχώς το εισόδημά του να συρρικνώνεται, κρίνεται αναγκαία η οργάνωση των παραγωγών και η δράση τους σε συλλογικό επίπεδο. Έτσι, θα διασφαλιστεί η παραγωγή ελαιοκάρπου εξαιρετικής ποιότητας και κατ’ επέκταση η παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Κατόπιν της επιτυχούς εκτέλεσης του προγράμματος της Οργάνωσης βάσει των Καν. (ΕΕ) 611/2014 & 615/2014 κατά την τριετία 2015-2018, η Ο.Π. “ΣΥΝΕ.ΠΑ. ΑΕ” συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα σύμφωνα με τους Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Το πρόγραμμα εργασίας της Ο.Π. “ΣΥΝΕ.ΠΑ. Α.Ε.” περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Ένας από τους βασικούς σκοπούς του είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των ελαιοκαλλιεργητών μελών της Ο.Π. καθώς και η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι στόχοι του προγράμματος εστιάζουν στην αντιμετώπιση ενός φάσματος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ΟΠ προσφέροντας τεχνογνωσία ή/και επιστημονική υποστήριξη και προτείνοντας στοχευμένες λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Την προστασία του περιβάλλοντος
  • Τη βελτίωση της εκμετάλλευσης των ελαιώνων
  • Τη βελτίωση της ποιότητας και της διατηρησιμότητας του παραγόμενου ελαιολάδου
  • Τη δημιουργία οργανωτικής και τεχνικής υποδομής για την παραγωγή ελαιολάδου με πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα
  • Τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δράσεις της ΟΠ στα θέματα ποιότητας του ελαιολάδου, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική και ποιοτική βελτίωση της εκμετάλλευσης
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Skip to content