ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΕ | ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
15983
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15983,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Ελαιοκαλλιεργεια

Το ελαιόλαδο της ΟΠ της “ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΕ ” προέρχεται από τις περίφημες ποικιλίες ελιών, πατρινιά, κορωνέικη και μεγαρίτικη.

Η επιτραπέζια ελιά προέρχεται από την ποικιλία μεγαρίτικη.

Κορωνεϊκη

Κορωνεϊκη

Θεωρείται η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών.  Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και στη Κρήτη. Πρόκειται για μικρόκαρπη, ανθεκτική ποικιλία η οποία ευδοκιμεί  τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε περιοχές με υψόμετρο 500μ περίπου. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας. Η ελαιοπεριεκτικότητά της κυμαίνεται από 15% μέχρι 27%.

Μεγαριτικη

Μεγαριτικη

Πρόκειται για μεσόκαρπη ποικιλία η οποία θεωρείται αρκετά παραγωγική και ανθεκτική. Καλλιεργείται κυρίως στην Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο καθώς και Ήπειρο. Χρησιμοποιείται για τη παραγωγή ελαιολάδου εκλεκτής ποιότητας. Η ελαιοπεριεκτικότητά της κυμαίνεται από 28% και με εντατική καλλιέργεια μπορεί να φτάσει στο 35%.

Πατρινια

Πατρινια

Πρόκειται για ποικιλία μικρόκαρπη, η οποία καλλιεργείται κυρίως στη Κορινθία, Αχαϊα και Αιτωλοακαρνανία.  Θεωρείται ποικιλία απαιτητική σε εδαφική υγρασία. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη παραγωγή ελαιολάδου μέτριας ποιότητας. Η ελαιοπεριεκτικότητά της μπορεί να φτάσει περίπου στο 25%.

Με γνώμονα την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, τα μέλη της Οργάνωσης, ήδη εφαρμόζουν καλές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη διαχείριση του ελαιοκάρπου πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελαιοποίησης.

Skip to content